Blog

Nieuwe wet - bekwame helper

Geschreven door Opleidingscentrum Act Now | 17-sep-2024 9:04:02

 

Wat zegt de wet? 

Mag een schooljuf medicatie of eenvoudige medische handelingen toe dienen aan een kind in welbepaalde gevallen?

Iets wat sporadisch wel voorvalt, maar die in de wetgeving nog niet voorzien was. Bijgevolg waren deze zaken wat op 'op eigen risico'. Wat uiteraard nooit comfortabel aanvoelt bij de leerkracht of hulpverlener op dat moment. 

Goed nieuws! Minister Vandenbroucke heeft deze grijze zone weggewerkt en gezorgd voor een duidelijk kader hieromtrent. 
Hieronder kan u alvast een samenvatting terugvinden van deze nieuwe wet. 

Alle info kan u hier terugvinden op de website van de overheid 

 

Wie is een bekwame helper

Een persoon (leerkracht, zorgkundige, ...) die zich, op vrije wil, kandidaat stelt als bekwame helper. Om op die manier de zorg te nemen over iemand die dit niet zelf kan doen (omwille van leeftijd/ onbekwaamheid/...). 

Welke handelingen mag je stellen? 

Als bekwame helper mag je slechts een aantal handelingen stellen. Je kan een overzicht hiervan terugvinden op deze website. 

Wat met opleiding? 

Het is telkens de behandelende arts die nagaat of er instructies of een opleiding nodig is voor het opnemen van de rol van bekwame helper. 
Deze inschatting maakt de arts op basis van zijn ervaring, gezondheidstoestand van het 'slachtoffer' en de kennis en kunde/ ervaring van de mogelijke bekwame helper. 
Men gaat dit dus telkens, individueel en op basis van het ziektebeeld, gaan beslissen. 

Is een opleiding EHBO vooraf volgen dan interessant? 

De arts zal telkens per case, een analyse maken of deze medische handeling in aanmerking komt voor de 'bekwame helper' en of de arts enerzijds gebruik zal maken van instructie of eerder van opleiding. 

Tijdens onze EHBO-opleidingen kom je in aanraking met heel wat aandoeningen. Hierdoor ben je beter op de hoogte van de diverse ziektebeelden en weet je hoe te reageren indien er iets voorvalt. De kans is dan ook groter dat een arts deze kennis & expertise gaat valideren en je met de nodige instructies op weg kan helpen. 

Neem zeker eens een kijkje op onze website voor ons volledig aanbod. 
Na het volgen van onze EHBO-opleiding verkrijgt u een geldig attest op naam.