Blog

Gratis scan brandveiligheid kinderdagverblijf

 

Intro

Als kinderdagverblijf heb je tal van verplichtingen als het neerkomt op het vlak van veiligheid.
In deze blog focussen we ons op brandveiligheid binnen het kinderdagverblijf.

 

Ontwerp zonder titel (11) 

Welke zijn de vereisten?

Afhankelijk van de grootte van het kinderdagverblijf zijn er andere vereisten. Hoe groter een gebouw en hoe groter de capaciteit qua kinderen, hoe strenger de vereisten.

In deze blog gaan we in op een interessante, gratis, tool waarmee je eenvoudig zelf kan nagaan in welke mate jouw kinderdagverblijf voldoet aan de gestelde vereisten op het vlak van brandveiligheid

Belangrijk om te weten: het resultaat van je bevinding (positief of negatief) is enkel zichtbaar voor jezelf. De tool is dus een zelf-evaluatie en zeker geen controlemiddel.
Het is dus best om alle vragen eerlijk in te vullen. Op die manier krijgt je een correct resultaat en kan je, indien nodig, hiermee verder aan de slag. 

Hoe werkt deze gratis tool? 

Via de website van de Overheid, departement Zorg, kan je een gratis login aanvragen (link: zie onderaan deze blogpagina).

Enkele dagen later krijg je een mail toegestuurd met daarin de concrete instructies en toegangscode. 

Vervolgens ga je aan de slag met deze bevraging. Doorheen de bevraging worden 6 thema's bevraagd: 

  1. preventie (brand voorkomen)
  2. alarmering en evacuatie
  3. brandbestrijding
  4. branduitbreiding beperken
  5. bijstaan interventie
  6. beheer

Na de bevraging ontvang je een samenvatting/ rapport, zodanig dat je verder aan de slag kan met de resultaten en waar nodig nog zaken kan bijsturen. 

Wat met opleiding? 

Zoals je kan merken op de website van kind en gezin, alsook in de bevraging, is een praktijkgerichte brandopleiding een belangrijke verplichting. Op die manier ben je voorbereid op een mogelijke noodsituatie. 

Is uw opleidingsattest van de brandopleiding nog geldig?

Neem zeker eens een kijkje op onze website.
Daar kan u meer info terugvinden omtrent onze brandopleidingen, alsook onze data en locaties raadplegen. Deze kan uiteraard ook bij jullie ter plaatse ingepland worden. We komen dan ter plaatse met onze brandblusunit (= ingerichte aanhangwagen).  

Na het volgen van onze brandopleiding verkrijgt u een geldig attest op naam. 

Waar vind ik deze gratis tool?

Hierboven gingen we in op de gratis scan die je kan uitvoeren van je kinderdagverblijf, aan de hand van een online vragenlijst.
Via deze link kan je je gratis toegang aanvragen. 

We wensen je veel succes met het doornemen van deze vragenlijst en staan uiteraard ter beschikking mochten jullie ondersteuning wensen op het vlak van opleiding.