Blog

Moeten mijn werknemers een heftruckopleiding volgen?

Omdat we vaak de vraag krijgen: moeten mijn werknemers een opleiding heftruck volgen, hebben we onderstaand artikel opgesteld. Hopelijk kan je hier de info vinden waarnaar u op zoek bent. Zijn er nog vragen, aarzel zeker niet ons te contacteren.

Moeten mijn werknemers een heftruckopleiding volgen ?

Antwoord:

Art. IV.3-7 in het wetboek stelt dat: Codex boek IV titel 3 Mobiele arbeidsmiddelen al dan niet met eigen aandrijving.pdf (belgie.be)

‘mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving mogen alleen worden bestuurd door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig bestuderen van deze arbeidsmiddelen hebben gekregen’.

Concreet wil dit dus zeggen dat een opleiding, en bijhorend attest, een noodzakelijke voorwaarde is om te rijden met de heftruck binnen het bedrijf.

2

 

Let op, niet enkel de heftruck is hieraan onderhevig. Alles wat gemotoriseerd is, valt hier ook onder. Dit is dus evenzeer van toepassing voor de rolbrug/ reachtruck/ hoogtewerker alsook elektrische transpallet.

Hoelang is dit attest geldig? Is een vervolgopleiding wettelijk verplicht.

De opleiding moet ‘adequaat’ zijn.

Gezien kennis al snel vervaagt, is de algemene (ongeschreven) regel dat je om de 5 jaar een opfrisopleiding moet inplannen. Op die manier zit alles opnieuw vers in gedachten.  

5 jaar is tevens de herhalingscyclus die kwaliteitssystemen zoals VCA hanteren, alsook de algemene richtlijn binnen opleidingscentra.

Meer info omtrent onze heftruckopleiding kan je hier terugvinden.

 

Bron: Codex boek IV titel 3 Mobiele arbeidsmiddelen al dan niet met eigen aandrijving.pdf (belgie.be)